Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

De Stelling: 'Twintig procent spuiten? We zouden toch naar nul procent gaan?'

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, dinsdag 5 november 2024
175 sec


Op basis van Europese afspraken wordt gestreefd naar het terugdringen van gewasbeschermingsmiddelen, en dat geldt ook voor het gebruik van chemische middelen op sportvelden en golfbanen. Het uiteindelijke doel is om niets meer te gebruiken, en sommigen brengen dit al in de praktijk. Sinds een paar jaar geldt immers een verbod, maar er zijn nog uitzonderingen.

Dollarspot
Dollarspot

Het is wettelijk nog steeds toegestaan om 20 procent van het oppervlak van een golfbaan onder voorwaarden te behandelen met chemische middelen, en alleen met toegestane middelen. Wat is nu de praktijk? Streeft iedereen ernaar om niets te gebruiken, of is de toegestane 20 procent toch wel handig, zolang er geen totaalverbod is? De redactie legde daarom de stelling 'Twintig procent spuiten? We zouden toch naar nul procent gaan?' voor aan drie belanghebbenden uit de sector. Namens de NGA reageert voorzitter Jannes Landkroon, namens de NGF Alexander de Vries en tot slot geeft hoofdgreenkeeper Gijs van Berkel van Golfclub Princenbosch zijn visie.

Jannes Landkroon, voorzitter NGA
'Als er door golfers meer getolereerd zou worden, dan kun je uiteindelijk wel zonder chemie'

"Elke greenkeeper zou heel graag naar nul gaan, maar dat is nu nog niet realistisch om het gewenste kwaliteitsniveau te kunnen leveren. Als er door golfers meer getolereerd zou worden, dan kun je uiteindelijk wel zonder chemie. Ik denk dat met de huidige stand van de technologie al tien procent winst te maken is, maar helemaal geen chemie meer gebruiken is momenteel nog erg lastig.

Uiteindelijk wel haalbaar

Ik verwacht dus dat het uiteindelijk wel haalbaar wordt. Voor onkruid is dit weliswaar heel lastig, maar technieken waarbij stroom gebruikt wordt, zijn hoopgevend. Ook de Violette is een machine die helpt om zonder chemie onkruid te verwijderen, maar voor klaver werkt dit weer minder goed door het andere groeipatroon. Als de technologie zich verder ontwikkelt, moet het volgens mij in de toekomst wel lukken om helemaal zonder chemie onkruid te bestrijden.


Acceptabel kwaliteitsniveau

Voor schimmels, zoals dollarspot, ligt het weer iets anders. Ik geloof wel dat het mogelijk wordt, terwijl je een acceptabel kwaliteitsniveau van de baan behoudt. Zelf heb ik op mijn baan bijvoorbeeld diverse aanvallen van dollarspot gehad en wilde eigenlijk gaan spuiten, maar heb toch geen chemie gebruikt omdat ik deelneem aan een onderzoek. Ik kreeg toen zelf het schaamrood op mijn kaken als ik naar de greens keek, maar de golfers hebben niets opgemerkt en waren tevreden over de greens."


Alexander de Vries, Adviseur Duurzaam Golf, NGF
'Misschien zijn wij als vakidioten soms wel iets te kritisch op ons eigen product'

"Een begrijpelijke stelling. Sinds 2017 is er een totaalverbod op het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen. Toch kunnen er op golfbanen en sportvelden onder strikte voorwaarden nog in beperkte mate gewasbeschermingsmiddelen ingezet worden.

IPM en gewasbescherming

De genoemde 20% slaat op het gedeelte van het oppervlak van fairways, foregreens, tees en gemaaide rough dat, na toepassing van IPM, behandeld mag worden met toegelaten herbiciden. Wat is IPM? Integrated Pest Management. In het Nederlands: Geïntegreerde Gewasbescherming. Wat houdt dit in? Voordat gewasbeschermingsmiddelen ingezet mogen worden, zal de beheerder er alles aan moeten doen om de grasmat gezond te houden en daarbij onkruiden op andere wijze te bestrijden of te voorkomen.


De toekomst

Blijft deze 20%-regeling gelden tot in lengte van dagen? Waarschijnlijk niet. Wetgeving zal in toenemende mate minder inzet van middelen toestaan. Vandaar het belang van goed en gestructureerd baanonderhoud, waardoor onkruiden zoveel mogelijk worden voorkomen en onderdrukt. Hiervoor zijn kennisuitwisseling onder greenkeepers, machine-innovaties en moderne onderhoudsmethoden voorwaarden. Daarbij weten we dat een volledig onkruidvrije grasmat tot het verleden zal behoren en dat golfers hieraan zullen moeten wennen. Hier ligt een schone taak voor ons allen (greenkeeping, golfclubs en golfbaanexploitanten) om dit uit te leggen aan de leden en gasten. Uit eerder onderzoek blijkt dat enig onkruid op fairways of tees door de golfers niet per se als hinderlijk wordt ervaren. Misschien zijn wij als vakidioten soms wel iets te kritisch op ons eigen product?"


Gijs van Berkel, hoofdgreenkeeper Golfclub Princenbosch
'We moeten niet stil blijven zitten en voor de makkelijkste weg gaan'

"Met betrekking tot schimmels: het blijft een lastig gegeven, we zouden inderdaad richting nul gaan. Ik spuit zelf al zo'n zes jaar niet meer chemisch op de greens om schimmel te voorkomen. De oplossing is ook niet makkelijk, maar we moeten niet stil blijven zitten en voor de makkelijkste weg gaan. Het verzamelen van data wordt steeds belangrijker; daarvandaan kun je gaan sturen op een gezondere bodem en een gezondere plant. Hierdoor kun je een hoop stress wegnemen bij de plant, en maakt schimmel minder kans. Meten is weten... kijk wat de plant nodig heeft door middel van een bladsapanalyse.

Toch maar weer spuiten

Afgelopen jaar hoorde ik in de greenkeeperwereld veel geluiden dat mensen toch maar weer waren gaan spuiten. Ik begrijp dat, maar ook weer niet. Het makkelijkste is om dat medicijnkastje open te doen en opgelost! Je moet niet vergeten dat je je bodemleven ook beschadigt hiermee.


Robotisering

Met betrekking tot het onkruid: onkruid blijft echt wel een lastig probleem, en ik denk dat je daarvoor echt wel die procenten per jaar nodig gaat hebben. Al zijn er nu al goede machinale ontwikkelingen onderweg die ons heel erg gaan helpen om deze procenten nog lager te krijgen. Denk hierbij aan de spotsprayer. Ik verwacht nog veel van robotisering om ons te helpen zonder chemie onkruid te bestrijden. In de landbouw lopen ze al voor op onze sector."


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Nationaal Golfcongres 2025
dinsdag 4 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER