Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Sanering vervuilde grond bij The Dutch gaat mogelijk acht jaar duren

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, maandag 4 mei 2020
64 sec


Het gaat nog jaren duren voordat de sanering van de vervuilde grond bij golfbaan The Dutch voltooid is, zo maakt de gemeente West-Betuwe bekend.

Archieffoto van The Dutch.
Archieffoto van The Dutch.

Sinds vorig jaar maart liggen alle werkzaamheden voor de aanleg van een tweede baan op The Dutch in Spijk stil. Destijds lekten bij de aanleg van een geluidswal staalslakken naar een sloot, waarna in de grond en het water zware metalen zijn gevonden. Dit gebied moet nu gesaneerd worden.

Plan van aanpak

Het vervuilde gebied en de naastgelegen sloten zijn afgedamd, zodat de vervuiling niet verder verspreidt. De aannemer en de eigenaar van het terrein zijn verantwoordelijk om de vervuiling zoveel mogelijk ongedaan te maken en nieuwe verontreiniging te voorkomen. Zij hebben hiervoor een plan van aanpak opgesteld: het ter plaatse ophogen en inpakken van de staalslakken en het saneren van de vervuiling in de grond en het water. Onder de staalslakken brengen zij een ophooglaag aan, zodat deze niet in contact komt met het grondwater. Ook isoleren zij de staalslakken door deze 'in te pakken' in klei op folie.


Kosten

Over een aantal zaken uit het plan van aanpak overlegt de gemeente nog met de aannemer. De gemeente verwacht dat de werkzaamheden binnen afzienbare tijd kunnen beginnen. De sanering van de vervuiling en het ophogen en inpakken van de grond duren in totaal ongeveer acht jaar. De kosten worden geschat op ruim negen miljoen euro. Ook voor West-Betuwe heeft de sanering financiële consequenties: de gemeente verwacht de komende acht jaar per jaar zo'n 250.000 euro kwijt te zijn aan toezicht en advisering.


Zuiveren opgevangen water

Op het vervuilde terrein is al een opvangbassin voor regenwater aangelegd: zo kan dit water niet in de naastgelegen sloten of op de bodem terecht komen. Binnenkort wordt gestart met het zuiveren van het opgevangen water. Het water wordt na zuivering in de omringende sloten gepompt. De gemeente en het Waterschap hebben hiervoor vergunningen verleend.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER