Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Toro Greenspro 1260: 'Een mooie machine, met een soort eigen wil'

ARTIKEL
GOLFBAANTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 13 september 2024
145 sec


Daan Bootsma heeft de Toro Greenspro 1260 uitgekozen voor de rubriek Mens en machine. Deze greenroller is niet bij elk lid van het greenkeepersteam op golfbaan Almeerderhout geliefd, maar Bootsma werkt er graag mee.


Als hoofdgreenkeeper Maikel van Buuren het rollen van de greens als taak op het planbord heeft gezet, is er geen discussie over de vraag wie er met de Greenspro aan het werk gaat. Bootsma: 'Ik vind het een mooie machine, met een soort eigen wil. Je moet namelijk echt kracht uitoefenen op het stuur om rechte banen te rollen. Ook is het belangrijk om hem in één keer goed recht bij een green neer te zetten om de overlap goed te kunnen zien, en om te voorkomen dat hij wegglijdt van een heuveltje.' Het is hem een keer overkomen. 'Ik parkeerde achter een roughmaaier en toen gleed hij weg nadat ik hem had losgekoppeld. Zo'n foutje maak je maar één keer.' Uiteindelijk had hij het apparaat snel onder controle. 'In het begin was het even wennen aan de zijdelingse beweging als je achter het stuur gaat zitten. Maar als je er een paar uur mee hebt gewerkt, is dat vreemde gevoel weg.'

'Ik geniet juist van het eigenwijze Toro-stuurtje'

Bootsma vindt het een uitdaging om een machine onder de knie te krijgen die bij zijn collega's minder geliefd is. Zijn collega's pakken voor het rollen van de greens liever de Tru-Turf-roller, die ook in de opslagloods aanwezig is. 'Zij vinden het werken met een hendel gemakkelijker. Ik geniet juist van het eigenwijze Toro-stuurtje.' Een ander verschil tussen de twee rollers is dat de Toro volgens Bootsma iets meer 'rommel' op de green achterlaat, zoals gemaaid gras en zand. 'Vooral nu we groot onderhoud aan het uitvoeren zijn, blijft er veel zand achter. Het is daarom belangrijk om de roller goed schoon te houden, zodat je minder last hebt van dit probleem. Ik haal het achtergebleven zand of gras na het rollen natuurlijk altijd netjes weg van de greens met de bladblazer.' Het mechanisme om de wielen van de grond te krijgen, en andersom de roller weer omhoog te krijgen, is eenvoudig met een hendel te bedienen; dat is een voordeel van de Toro-roller. 'Dat is veel beter voor je rug', weet Bootsma. Hij is gemiddeld wel drie dagen per week op de greenroller te vinden. Voor wedstrijddagen worden de greens dubbel gerold om de baan de gewenste snelheid te geven.

'Je moet een teamplayer zijn en het niet het erg vinden om vroeg op te staan en af en toe over te werken'

Daan Bootsma is met zijn 23 jaar een jonge greenkeeper. 'Ik speel al van jongs af aan golf en kende daardoor het beroep van greenkeeper.' Tijdens zijn opleiding bos- en natuurbeheer in Zwolle liep hij stage op het inmiddels failliete Naarderbos. Sinds een jaar werkt hij fulltime op Almeerderhout en geniet daar van het werk en de teamspirit. Hij is heel enthousiast over het vak en deelt dit graag met leeftijdgenoten en anderen. 'Het vak moet je uiteraard wel liggen. Je moet een goede teamplayer zijn en het niet het erg vinden om vroeg op te staan en af en toe over te werken. Als ik aan mensen uitleg wat ik doe, vinden ze het heel interessant en vragen dan ook door.'

Bos- en natuurbeheer

Bootsma houdt van de strakke maaipatronen op zijn werkterrein, zeker als hij ze dankzij dronebeelden van bovenaf kan bekijken. 'Het mooie is dat de greenroller dit fraaie beeld als het ware verder afmaakt door te zorgen voor strakke greens.' Dankzij zijn afgeronde opleiding bos- en natuurbeheer heeft hij van de hoofdgreenkeeper een belangrijke rol gekregen in de uitvoering van het bomenbeheerplan. De jonge greenkeeper leert zo verschillende aspecten van het vak - net als zijn collega's, die via een speciaal stappenplan steeds meer taken kunnen leren beheersen. Wie meer taken kan uitoefenen, krijgt extra loon. 'Wij zijn hiermee begonnen om ons team te motiveren en ons personeel te behouden. Het werkt goed; we hebben nu een mooie mix van jong en oud', verduidelijkt Van Buuren. Bootsma beaamt dit en vertelt dat hij elke dag bijleert. 'Mijn ambitie is om zoveel mogelijk te leren.' Over het rollen van de greens hoeft inmiddels niemand hem meer iets te vertellen. 'We krijgen veel positieve feedback van golfers. Die waardering is natuurlijk hartstikke leuk', zegt hij trots.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
NGA houdt regiodag voor west
maandag 28 oktober 2024
t/m maandag 28 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER