Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Nationaal dashboard Biodiversiteit gelanceerd

NIEUWS
REGELGEVING & JURIDISCH
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 22 mei 2024
50 sec


Een consortium van kennisorganisaties heeft de internationale Dag van de Biodiversiteit op 22 mei aangegrepen om het Nationaal Dashboard Biodiversiteit te lanceren. In dit dashboard is op basis van indicatoren en grafieken te zien hoe het er in Nederland voor staat met de gestelde doelen op het gebied van biodiversiteit.

De vier hoofdthema's
De vier hoofdthema's

In het dashboard worden gegevens bijgehouden naar aanleiding van de doelen die internationaal zijn afgesproken, zowel wereldwijd (Biodiversiteitstop Montreal 2022) en in Europees verband (Europese biodiversiteitsstrategie).

Stoplicht

Door middel van een verdeling in vier thema's en 14 doelen wordt de stand van zaken op het gebied van biodiversiteit inzichtelijk gemaakt. Thema's zijn bijvoorbeeld 'Ruimte voor natuur' en 'Systeemverandering' en doelen 'Achteruitgang bestuivers ombuigen' (doel 4) en 'Biodiversiteit in de landbouw vergroten' (doel 7). In grafieken worden 'stoplichtkleuren' gebruikt om te bepalen of Nederland op koers ligt een doel te behalen (groen), er extra inspanning gedaan moet worden (oranje) of dat het doel juist uit zicht raakt (rood).


Invloed

Het dashboard is in de eerste plaats gericht op professionals die invloed kunnen uitoefenen op beleid en uitvoering, zoals uit het bedrijfsleven, beleidsmakers, bestuurders, ambtenaren en bij natuurorganisaties.


Bronnen

Het dashboard wordt beheerd door een consortium van kennisorganisaties, dat bestaat uit IUCN NL, Naturalis Biodiversity Center, SoortenNL en Sovon Vogelonderzoek Nederland. De gegevens zijn afkomstig van de openbare databron Compendium voor de Leefomgeving (CLO), waarin Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University & Research (WUR) deelnemen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Demodagen over automatisering op de golfbaan
woensdag 19 juni 2024
t/m dinsdag 25 juni 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER