Sportproductenlijst ingekort en gebruiksvriendelijker gemaakt |
|
|
|
 |
| 126 sec |
De sportproductenlijst is herschikt en er zijn materiaalspecificaties toegevoegd aan producten waarvan al een handleiding was ingevoerd. Het Kwaliteitszorgsysteem heeft hiermee volgens NOC*NSF een verbetering gekregen die het voor de gebruiker eenvoudiger en overzichtelijker maakt.
Op de sportproductenlijst staan voortaan alleen nog unieke producten, zo is te lezen op de website van de sportkoepel NOC*NSF. Deze herschikking heeft ervoor gezorgd dat de sportproductenlijst verkort is van voorheen ruim achtduizend naar nu nog minder dan driehonderd. Eerder konden verschillende aanbieders hetzelfde product aanbieden onder een andere naam. Dat is vanaf nu niet meer mogelijk. Bij ieder product wordt de producent aangewezen.
Door daarnaast ook per product de aannemer/leverancier te benoemen is het voor de klant duidelijk waar een product afgenomen kan worden. Dit kunnen meerdere partijen zijn die hetzelfde product aanbieden. Het kan ook voorkomen dat een partij zowel producent als aannemer/leverancier is. Met het invoeren van onderscheid tussen producten en uitvoeringen is het mogelijk kleine productvariaties allemaal onder hetzelfde product te laten vallen. De handleidingen bepalen welke variaties mogelijk zijn.
De lijst blijft vanaf nu bovendien automatisch actueel. Dat doet NOC*NSF door de licentiebijdrage van producenten. Als de licentiebijdrage niet meer betaald wordt, vervalt het product van de lijst. Hiermee blijven geen verouderde producten op de lijst staan. De lijst is bovendien eenvoudiger te lezen door het gebruik van een vast format van naamgeving van sportproducten. Dat scheelt de lezer zoekwerk.
Gebruik sterk vereenvoudigd
Het gebruik van de sportproductenlijst is sterk vereenvoudigd. Er zijn verschillende filters aangebracht om het zoeken te vergemakkelijken. Naast die van producent en aannemer/leverancier kan nu ook worden gefilterd op sportdiscipline, eigenschap, status (test of goedgekeurd), type sportproduct (sportvloer, fundering, onderbouw en in de toekomst padelkooi). Bij het aanklikken van een product wordt de detailpagina getoond waar alle aannemers/leveranciers terug te vinden zijn en de naam van alle mogelijke uitvoeringen, die declaraties genoemd worden. Verder vind je ook de datum van laatste wijziging, de status van het product en in de toekomst het duurzaamheidslabel. De details van declaraties zijn enkel voor producenten en instituten inzichtelijk, maar de naam van de declaratie is voor iedereen beschikbaar. De uitzondering hierop vormen de declaraties van het sportproducttype fundering en onderbouw. Die zijn wel door ieder type gebruiker in te zien.
Declaraties
De vastgestelde materiaalspecificaties die in het KZS declaraties worden genoemd, vervangen de oude bedrijfsgebonden normen. Een declaratie is een verplichte toevoeging voor toelating van een product tot de sportproductenlijst. Bij het certificeren wordt de sportvloer geverifieerd aan de hand van de declaratie op de sportproductenlijst. Hierbij moet binnen een vastgestelde productmarge gebleven worden om een certificaat te kunnen krijgen.
Tennis en padel
Met ingang van 1 januari van dit jaar is na de implementatie van voetbal, hockey en korfbal ook voor tennis en padel afgesproken dat declaraties verplicht zijn. De sportproductenlijst is voor tennis en padel dan ook per januari opgeschoond. In de toekomst volgt de declaratieplicht voor atletiek, binnensportvloeren, honk- en softbal- en handbalsportvloeren. Voor deze sporten wordt gewerkt aan een handleiding om minimale eisen aan een declaratie vast te kunnen laten stellen door de programmaraad van het KZS.
Gebruikte begrippen in het Kwaliteitszorgsysteem (KZS)
Producent: feitelijke ontwikkelaar of producent van het sportproduct Aannemer/leverancier: realiseert het sportproduct op de sportaccommodatie (door bouw of aanleg) Product: een verzameling van uitvoeringen met een uniek overeenkomstig karakter. Bijvoorbeeld een voetbalkunstgrasmat met een unieke vezel en infill binnen eenzelfde scope Uitvoering: een unieke variant van een product. Verschil kan bijvoorbeeld in de lengte van de kunstgrasvezel of het type shockpad zijn Declaratie: materiaalspecificatie van een product, opgebouwd volgens de betreffende handleiding. Iedere declaratie kent conform de handleiding vastgestelde productmarges waarbinnen verificatie van het product leidt tot goedkeuring Handleiding: leidraad voor vereiste onderzoeken. Bevat de meetmethode en meetapparatuur voor het verkrijgen van een licentie waarmee een sportproduct op de sportproductenlijst geplaatst kan worden en voor certificering van het sportproduct in de praktijk.
|
LOGIN
met je e-mailadres om te reageren.
|
|
|
Er zijn nog geen reacties. |
Tip de redactie
|